Moet je écht stoppen met collageen inname na 3 maanden?

Moet je écht stoppen met collageen inname na 3 maanden?

Klopt dit wel? Wij leggen het je uit.

We horen regelmatig dat er verwarring bestaat over de noodzaak om collageeninname te pauzeren. Op sommige websites wordt namelijk vermeld dat je elke 3 maanden een week moet stoppen om je natuurlijke collageen aanmaak te stimuleren. Er wordt ook beweerd dat je eigen lichaam anders zou stoppen met het zelf aanmaken van collageen. Maar is dat waar?

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke studies die deze claims bevestigen. Er lopen nog steeds onderzoeken, maar de bestaande data geven geen bewijs voor deze adviezen.

Je lichaam stopt niet zomaar met de aanmaak van je eigen collageen.

Wel vermindert de natuurlijke aanmaak naarmate je ouder wordt. Dit merk je bijvoorbeeld doordat je huid langzaamaan verslapt en daardoor rimpels vertoont.

Hoe zit het dan?

Onderzoeken tonen juist aan dat je lichaam de meest zichtbare (huid, haar en nagels) en voelbare effecten (spieren en gewrichten) ervaart na 3 maanden consistent collageengebruik.

Wist je dat je lichaam jaarlijks ongeveer 1% collageen verliest vanaf je 25e levensjaar? Op jongere leeftijd hoef je daarom niet dagelijks een sachet in te nemen, maar als je de 35 gepasseerd bent en merkt dat je huid- en haarconditie zichtbaar achteruitgaat, dan is dagelijkse collageeninname zeker aan te raden.

Waar gaat collageen heen in je lichaam?

Collageen zit van nature in je hele lichaam, niet alleen in je huid. Collageen wordt dus ook niet alleen naar je huid of haar gestuurd. Het vult eerst de tekorten aan waar je lichaam het meest behoefte aan heeft. Dit is afhankelijk van je lichaamsconditie.

Ons advies:

Ben je jong en heb je een frisse, gladde huid? Gebruik dan gerust één keer per drie dagen of om de dag een sachet of dagelijks een halve dosering. Ben je ouder dan 30-35? Gebruik dan dagelijks een sachet. Een dag vergeten in te nemen? Geen zorgen! Je lichaam takelt niet meteen af als je een dag mist. Laat je niet misleiden door onzinnige verhalen.

Werkt collageen bij iedereen?

Huid- en haarverslechtering heeft niet alleen met collageenafname te maken. De grootste factoren voor versnelde verslechtering zijn UV-straling en stress. Daarom zijn een goede crème met SPF30, regelmatige ontspanning en voldoende nachtrust minstens zo belangrijk. Hoe slechter je huid- en haarconditie is, des te langer het duurt voordat je de resultaten opmerkt.

Collageen recepten

Voor heerlijke recepten met LAYZIN collageenpoeder verwijzen we je graag naar onze blogs. Ons gehydrolyseerde collageen is geschikt om mee te bakken, dus je kunt er lekkere cakejes of soepen van maken. Let op: niet alle collageensoorten zijn geschikt om mee te bakken: zie ons blog over verhitting van collageen. 

Collageen en levensstijl

Collageen speelt een essentiële rol in het onderhoud en de vernieuwing van weefsels in je lichaam. Het vormt een structureel eiwit dat helpt bij de opbouw van je huid, haar, nagels, botten en gewrichten. Hoewel de natuurlijke productie van collageen afneemt naarmate je ouder wordt, kan supplementatie helpen om deze afname te compenseren. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat supplementen slechts een deel van een bredere gezondheidsstrategie zijn.

Naast collageensupplementen zijn er verschillende manieren om je lichaam te ondersteunen bij het behouden van een gezonde collageenproductie. Een dieet rijk aan vitamine C, eiwitten en antioxidanten kan bijvoorbeeld bijdragen aan de natuurlijke productie van collageen. Regelmatige lichaamsbeweging en een goede hydratatie zijn ook cruciaal.

Misvattingen over collageensupplementen

Er bestaan veel misvattingen over het gebruik van collageensupplementen. Een veelvoorkomende mythe is dat het stoppen met collageeninname ervoor zorgt dat je lichaam volledig stopt met het produceren van collageen. Zoals eerder vermeld, is er geen wetenschappelijk bewijs dat dit ondersteunt. Het is waar dat je lichaam zijn natuurlijke productie van collageen vermindert met de leeftijd, maar dit proces is complex en wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals genetica, voeding en levensstijl.

Een andere misvatting is dat alle collageensupplementen gelijk zijn. De kwaliteit en biologische beschikbaarheid van collageen kunnen sterk variëren tussen verschillende producten.

Gehydrolyseerd collageen, zoals dat in LAYZIN Collageen Complex, is afgebroken in kleinere peptiden, waardoor het gemakkelijker en beter door het lichaam kan worden opgenomen.

De rol van collageen in algehele gezondheid

Collageen speelt niet alleen een rol in het uiterlijk van je huid, maar is ook essentieel voor de gezondheid van je gewrichten en spieren. Het helpt bij de flexibiliteit en kracht van kraakbeen, wat belangrijk is voor mensen die actief zijn of ouder worden. Studies hebben aangetoond dat collageensupplementen kunnen helpen bij het verminderen van gewrichtspijn en het verbeteren van de mobiliteit.

Daarnaast kan collageen helpen bij het behouden van de spiermassa. Naarmate we ouder worden, verliezen we spiermassa, een proces dat sarcopenie wordt genoemd. Collageensupplementen, in combinatie met krachttraining, kunnen helpen dit proces te vertragen en zelfs om te keren.

Conclusie

Collageensupplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je dagelijkse routine, vooral naarmate je ouder wordt en je natuurlijke collageenproductie afneemt. Het is echter niet nodig om elke drie maanden te stoppen met het gebruik van collageen, tenzij je specifiek advies krijgt van een gezondheidsprofessional. Het belangrijkste is om consistent te blijven met je supplementatie en te combineren met een gezonde levensstijl voor optimale resultaten.

Wil je voordelig LAYZIN collageen bestellen? Kies dan voor de 3-pack en klik hier.
Lees er de uitgebreide informatie zodat je weet waarom je voor LAYZIN collageen moet kiezen: welke types bevat dit collageen complex? Hoe hoog is het gedoseerd? Hoe kun je het innemen? Hoe puur dit collageen is? 

Halal food Verisol collageen halal collageen vegancollageen viscollageen

Heb je vragen? Stuur ons gerust een e-mail. We helpen je graag.

Met vriendelijke groet, 

Yasemin 

Team LAYZIN




← Vorige post Volgende post →

  • nee

Laat een comment achter

News

RSS
stimuleer je haargroei en voorkom je haaruitval

Zo stimuleer je haargroei en voorkom je haaruitval

Kaal worden! De angst van ieder mens. Stop haaruitval en activeer je haargroei met het hormoonvrije LAYZIN haargroei serum. Steeds dunner wordend haar, kale kruin...

Lees meer
littekens en striae

Hoe zwangerschap de huid beïnvloedt: Littekens en Striae

Littekens zijn tastbare herinneringen aan dat je lichaam iets heeft meegemaakt. Een keizersnede is hier een prachtig voorbeeld van. Het litteken staat symbool voor nieuw...

Lees meer