invloed van vasten

De invloed van vasten op de huid

Wat is vasten eigenlijk

 

Vasten is het je geheel of gedeeltelijk onthouden van eten, drinken en in sommige gevallen ook van entertainment en seksuele activiteiten.

Er zijn diverse soorten ‘vasten’. En daarover meer in deze blog.
Afhankelijk van het type kan het betekenen dat je meerdere dagen niets eet, of dat je gedurende een bepaald deel van de dag geen eten en drinken tot je neemt. 

Vasten heeft meerdere effecten op zowel lichaam als geest:
- Het geeft het lichaam de tijd om afvalstoffen op te ruimen waardoor lichaamscellen de kans krijgen te herstellen.
- Ook kan het een positief effect op je stemming hebben.

invloed van vasten op de huid

Maar wat is de invloed van vasten op de huid?

Want het is zeker dat vasten altijd een effect op de huid heeft. Deze effecten verschillen wel per type vasten. Wij bespreken er drie:
Intermittent Fasting
Sapvasten en reinigingskuren
Religieus vasten (bijvoorbeeld Ramadan)

Over het algemeen zal het tijdelijk niet eten een bijdrage kunnen leveren aan een betere huid. Doordat het lichaam meer tijd krijgt om afvalstoffen in het lichaam op te ruimen, zullen ook de afvalstoffen in de huid beter opgeruimd worden. Hierdoor kan er een duidelijke verbetering van de huidstructuur zichtbaar zijn.
Kortom: vasten vertraagt de voortijdige veroudering, ook in de huidcellen. 

 • Intermittent fasting
 • Populair op dit moment is het zogenaamde intermittent fasting waarbij je een bepaald deel van de dag niets eet en alleen water, koffie of thee zonder toevoegingen drinkt. Bij intermittent fasting werk je met een bepaalde window waarbinnen je alles mag eten wat je wil.

  Je vast bijvoorbeeld 16 uur per dag en daarop volgen 8 uur waarin je mag eten.
  De gedachte achter deze manier van vasten is, dat het lichaam de tijd krijgt om afvalstoffen te verwerken en af te voeren. Ook is na zo’n ‘10 uur niet eten’ de glucosevoorraad in het lichaam op en zal het lichaam overgaan op vetverbranding om aan energie te komen.
  Daarbij zorgt het ervoor dat de productie van humaan groeihormoon toeneemt, en dit hormoon is verantwoordelijk voor herstel. Dus ook de huid zal zich meer herstellen. 

  Door de verwerking van afvalstoffen en meer productie van groeihormoon kan deze leefstijl bijdragen aan de verbetering van je huid. Afvalstoffen in het lichaam zorgen vaak voor huidproblemen zoals onzuiverheden en vlekken.
  Maar wist je dat deze toxische lading ook het verouderingsproces van de huid versnelt? Minder afvalstoffen in de huid zullen dus zeker bijdragen aan een huid die er gezonder uitziet. 

  Om je huid optimaal van deze voordelen te laten profiteren is het natuurlijk belangrijk om de huid ook van de de buitenkant goed te verzorgen en te beschermen. Denk hierbij aan de LAYZIN Power & Protect Cream. Deze crème met SPF 30 neutraliseert de schadelijke stoffen en hydrateert de huid langdurig. Dus anti-aging en bescherming in één crème.

  invloed van vasten

 • Sapkuren en reinigingskuren
 • Vanuit de natuurgeneeskunde zijn er diverse methoden zoals sapvasten, fruitvasten of een goatmilk cleanse. Hier gaat het er meestal om dat vast voedsel voor een bepaalde tijd wordt vervangen door sappen of iets dergelijks om daarmee het lichaam van binnenuit te reinigen.
  Deze vorm moet je dus meer zien als een kuur die zorgt voor een reset van het lichaam. Ook hier is de achterliggende gedachte vooral om het lichaam rust te geven waardoor het beter in staat is om afvalstoffen goed af te voeren

  Voordeel voor de huid bij dit soort kuren is dat je heel veel moet drinken waardoor de huid van binnenuit goed wordt voorzien van vocht. Tijdens zogenaamd sapvasten krijg je geen voedsel binnen met bijvoorbeeld lactose, soja etc. Wat je wel binnen krijgt zijn heel veel vitamines en mineralen uit de groente- en fruitsappen. Vooral groentesappen zijn rijk aan Vitamine A, B, C en E en de mineralen ijzer en zink. Hier heeft je huid baat bij en dat zul je merken aan een huid die meer glanst, en gladder is. Zelfs wallen en donkere kringen zouden kunnen verminderen.

  Ook tijdens een reinigingskuur is een goede crème onmisbaar. Wil je je huid nog meer laten stralen, gebruik dan tijdens je kuur een milde scrub om de dode huidcellen te verwijderen en de doorbloeding in de huid te stimuleren door de korreltjes. De LAYZIN Soft Exfoliating Scrub doet dit op een zachte manier en laat een hydraterend beschermlaagje op je huid achter.  


 • Religieus vasten
 • Ten slotte is er het vasten vanuit religieus oogpunt.
  Met de Ramadan, de traditionele vastenmaand van de moslims, voor de deur willen we in dit blog dieper ingaan op wat deze vorm voor op de huid. Want net als ‘het eten’ heeft ook ‘het niet eten’ effecten op onze huid. 

  In de meeste grote religies wordt er gevast. Meestal is dit gebonden aan een periode of gebeurtenis. Dit is vaak een periode van bezinning en reflectie waarbij de nadruk ligt op de relatie met het goddelijke. Het bekendste voorbeeld hiervan is ongetwijfeld de Ramadan. In deze 9e maand van de islamitische kalender vasten moslims tussen zonsopgang en zonsondergang. Dit houdt in dat zij gedurende deze uren niets eten, maar ook niets drinken (ook geen water).  

  Dit is dus weer een heel andere manier, en heeft daardoor een ander effect op de huid. Door het niet drinken gedurende de dag, droogt de huid flink uit. Hierdoor gaat de huid er grauw en doffer uitzien.
  Het is dus erg belangrijk om buiten de vast-uren extra goed te drinken. En ook om je huid in deze vastenmaand extra goed te hydrateren.

  invloed van vasten

  Hoe hydrateer je je huid het best?

   

  Dit doe je door tweemaal daags een hyaluron serum te gebruiken zoals LAYZIN SERUM 01: een hooggedoseerde combinatie van hoog- en laag moleculair hyaluronzuur. Hoog moleculair hyaluronzuur werkt snel in je huid, beschermt je huidbarrière en verbetert je huidelasticiteit.

  Laag moleculair hyaluronzuur dringt dieper door en blijft langer in je huid. Dit resulteert in een intense en langdurige hydratatie. Deze vorm van hyaluronzuur is zelfs in staat om jouw rimpels en fijne lijntjes te verzachten door deze 'op te vullen' met vocht. Hyaluronzuur bindt zich aan vocht en houdt je vochtbalans op peil.

  En voor het slapen gaan kun je naast je serum als extra verzorger het LAYZIN Recover & Energize Mask aanbrengen. Dit masker hydrateert, verzacht en kalmeert de huid. Omdat het een ‘overnight leave on masker’ is(je brengt het aan als een nachtcrème), doet het zijn hydraterende werk gedurende de hele nacht.

  vasten en collageengebruik

  Vasten en collageen gebruik

   

  Misschien gebruik je al collageen om je huidconditie van binnenuit te verbeteren en vraag je je af hoe je dit tijdens het vasten het best kan blijven of gaan doen. Wij adviseren altijd om ons LAYZIN Verisol®  Collageen Complex op een nuchtere maag in te nemen. Hierdoor kan het collageen optimaal door het lichaam opgenomen worden. Hierdoor is ons Collageencomplex dus een prima aanvulling op welke manier van vasten dan ook. 


  Heb jij naar aanleiding van dit blog nog vragen? Mail ons dan: info@layzinskin.com. Onze experts helpen je graag!

  Liefs,
  Lara

  ← Vorige post Volgende post →

  Laat een comment achter

  News

  RSS
  Collageen en darmgezondheid

  Collageen en darmgezondheid: het LAYZIN Collageen Complex als oplossing voor spijsverteringsproblemen

  Dat darmgezondheid van groot belang is voor je welzijn besef je vooral wanneer je last hebt van spijsverteringsklachten zoals darmkrampen, een opgeblazen gevoel, obstipatie of...

  Lees meer
  De huid en hormonen

  De invloed van vrouwelijke hormonen op de huid

  Een reis van hormonen door de puberteit, zwangerschap en menopauze In het leven van elke vrouw spelen hormonen een cruciale rol, en de schommelingen kunnen...

  Lees meer