Haartransplantatie, dermarollen, microneedling, haargroei stimuleren, haaruitval tegengaan, kale plekken op het hoofd, vollere bos haar, betere haargroei, haargroei man, haargroei vrouw, LAYZIN Haargroei Set

Haartransplantatie of dermarollen?

Kaalheid bij mannen en vrouwen kan leiden tot wanhoop. Wat is er aan de hand wanneer je vroegtijdig kaal wordt? Wat kun je doen tegen kaalheid? In deze blog vertellen we je er meer over. Als je behoorlijk last hebt van haaruitval, dan ga je op zoek naar de beste opties. Wanneer heeft het nog zin om microneedling toe te passen? En wanneer moet je voor een haartransplantatie gaan? Wij leggen je uit wat voor jou de beste optie is.

haartransplantatie

Oorzaken van haaruitval

 

Haaruitval kent verschillende oorzaken, en vaak spelen er meerdere oorzaken tegelijkertijd een rol. Daarbij moet ook gezegd worden dat nog niet alle oorzaken in kaart zijn gebracht. Van de volgende factoren weten we dat het haaruitval kan veroorzaken:

  • genetische aanleg
  • hormonale veranderingen
  • zwangerschap
  • medicatiegebruik
  • stress
  • traag werkende schildklier
  • roken 
  • ongezonde leefstijl
  • beschadiging van de haren door föhn, stijltang of verven

Genetische aanleg

 

Genetische aanleg heeft te maken met het DHT hormoon. DHT ontstaat door het enzym 5-alfa-reductase (5-AR). Dit enzym zet testosteron om in DHT. Ongeveer 10% van al het testosteron wordt dagelijks omgezet in het DHT-hormoon.

DHT heeft belangrijke functies in het lichaam en speelt vooral een rol bij de ontwikkeling en het goed functioneren van de geslachtsorganen. In het geval van haarfollikels heeft het echter een negatief effect: het zorgt ervoor dat haarfollikels krimpen en steeds minder goed functioneren, waarna ze uiteindelijk afsterven. 

Sommige mensen hebben door genetische aanleg meer DHT-receptoren op haarfollikels. Dit maakt hen gevoeliger voor dat hormoon. De haarfollikels op de achterkant van het hoofd zijn meestal ongevoelig voor het DHT-hormoon. Daarom zien we daar zelden haaruitval, en worden deze haren vaak gebruikt bij haartransplantaties. 

Omdat mannen meer testosteron hebben dan vrouwen, en dus een hoger gehalte DHT-hormoon, speelt deze factor een grotere rol bij mannen. Desondanks kan het zeker ook bij vrouwen aanleiding geven tot haaruitval.

Tijdelijke oorzaken van haaruitval

 

Factoren als stress en zwangerschap zijn in principe tijdelijke oorzaken van haaruitval. In het geval van stress kan door overmatige aanwezigheid van cortisol (het stresshormoon) haaruitval ontstaan. Wanneer de stress weer onder controle is, zou de haaruitval moeten stoppen, en zouden de haren in principe weer moeten terug groeien. In de praktijk zien we echter dat het terug groeien van haren soms uitblijft, ondanks dat de tijdelijke oorzaak niet meer aanwezig is. 

Microneedling of haartransplantatie?

 

In principe doen microneedling en een haartransplantatie compleet andere dingen. Microneedling heeft een stimulerende werking op haarfollikels, waardoor ze geactiveerd worden en haren weer groeien. Ook kan het stamcellen aansporen om zich te vormen tot haarfollikels (vorming van nieuwe haarfollikels). Microneedling werkt dus alleen nog wanneer er haarfollikels en/of stamcellen aanwezig zijn in het gebied waar haaruitval is. Meestal ben je dan dus nog niet helemaal kaal en zijn er nog wel haren aanwezig. 

Als je in een bepaald gebied al wel helemaal kaal bent, dan is een haartransplantatie nog de enige optie. Bij een haartransplantatie worden namelijk intacte haarfollikels getransplanteerd naar het gebied waar helemaal geen haren meer aanwezig zijn. 

Er is dus een duidelijke scheidingslijn tussen microneedling en een haartransplantatie: microneedling werkt alleen nog in een vroeg stadium waarbij haren al wel overmatig uitvallen, maar je nog niet helemaal kaal bent. Is er in een bepaald gebied helemaal geen haar meer aanwezig, dan kun je enkel nog een haartransplantatie laten uitvoeren. 

Haargroeicyclus uitgelegd

 

Een haarfollikel kent verschillende fases in een haargroeicyclus: de anagene, de telogene en de katagene fase. In de anagene fase groeit het haar vanuit de haarfollikel. Dit is de groeifase. Gemiddeld duurt deze groeiperiode 9 tot 12 weken. Door verschillende factoren zoals stress, hormonale veranderingen of genetische aanleg kan dit echter aanzienlijk korter worden.

Erger nog, je haarfollikel kan vervroegd in de katagene fase komen. Hierbij maakt een haar zich los van de hoofdhuid en krijgt het steeds minder zuurstof en voedingsstoffen. Het haar zit dan nog wel vast aan je huid en valt dus nog niet uit, maar kan ook niet meer groeien.

Hierna komt een haarfollikel in de telogene fase: dit wordt ook wel de rustfase genoemd. In deze fase groeien er geen nieuwe haren. De haren die zich eerder in de katagene fase hadden losgemaakt van de follikels, vallen in deze rustfase uit. Normaal gesproken komt de haarfollikel hierna weer in de anagene fase en groeien er weer nieuwe haren. En begint de cyclus weer opnieuw.

Dermarollen vóór en na de haartransplantatie

 

Microneedling wordt ook ingezet om de hoofdhuid voor te bereiden op een haartransplantatie. Microneedling verbetert namelijk de doorbloeding van de hoofdhuid, waardoor geïmplanteerde haarfollikels beter kunnen nestelen. Met microneedling, oftewel dermarollen, kun je dus je hoofdhuid voorbereiden en de kans verhogen op een succesvollere transplantatie.

Na een periode na de haartransplantatie, zal jouw behandelende arts je ook adviseren om weer het dermarollen op te pakken om de transplanteerde haarzakjes extra kracht bij te zetten. Daarmee houd je de haarzakjes actief en stimuleer je het verdere succes van je kostbare haartransplantatie.  

haartransplantatie

Voordeel van dermarollen tegen haaruitval

 

Er zijn diverse onafhankelijke onderzoeken bekend waarbij bijna 82% van de gebruikers aangaf een verbetering te zien bij consequent wekelijks gebruik. Want dat is wel een vereiste. Een dermarol behandeling verricht je om haaruitval effectief te voorkomen en zelfs te stoppen. Dermarollen helpt bij haarherstel vanuit je haarwortels. Je steeds dunner wordend haar kun je weer dikker krijgen door tevens een goede serum te gebruiken tijdens het dermarollen.
Hoe laat ik mijn haar weer groeien?

Kun je jouw haren weer dikker maken?

 

Je haardikte is genetisch bepaald. Dus als je dun haar hebt, dan wordt je haar niet perse dikker.  Maar als je je haren goed verzorgt, kun je nog dunner wordend haar en haaruitval tegengaan. Je haren hebben goede verzorging nodig.

Collageen kan je daarbij helpen. Collageen maakt je haarzakjes gezonder en daarmee verlengt het de levensduur van je haren. Waardoor je minder haaruitval krijgt. 

Collageen in combinatie met dermarollen met LAYZIN Serum 06 zijn heel geschikt om jouw doel voor haargroei te bereiken. Er bestaan speciale bundels zodat jij het beste voor jouw haar gebruikt:
Verisol Collageen met Hyaluronzuur en Vitamine C

Is haartransplantatie voor jou nog de enige optie?

 

Heb je echt geen haar meer op je hoofd, dan is een haartransplantatie nog de enige optie als je weer haren op je hoofd wenst. Daarvoor verwijzen wij je naar een kliniek die daarin gespecialiseerd zijn.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Stel ze dan gerust door ons te mailen via info@layzinskin.com. Wij helpen je graag met het maken van een keuze.

 

← Vorige post Volgende post →

Laat een comment achter

News

RSS
Collageen met Hyaluronzuur

Het eerste merk Collageen met Hyaluronzuur & Vitamine C

LAYZIN ontwikkelde als eerste collageen met hyaluronzuur  Toen LAYZIN haar collageen complex ontwikkelde in samenwerking met experts en een cosmetisch arts werd er meteen gekozen...

Lees meer
zwangerschap striae en littekens

Hoe zwangerschap de huid beïnvloedt: Littekens en Striae

Zwangerschap is een prachtige en transformerende tijd in het leven van een vrouw. Het brengt echter ook veranderingen met zich mee die niet altijd even...

Lees meer