Moederdag

Hoe ontstond Moederdag: de wereldwijde viering van moederliefde

Moederdag wordt over de hele wereld gevierd, maar de data en manier waarop deze dag wordt gevierd variëren van land tot land.

Wij hebben ons hierin verdiept en vertellen je er in dit blog over. Ook geven wij je tips hoe jij je moeder kunt verrassen zonder grote kosten te maken. Je moeder zal je dankbaar zijn.

Moederdag: het perfecte moment waarop je een beetje van alle liefde, zorg en warmte kunt teruggeven aan je moeder.

Streef ernaar om die dag zorgeloos te maken en haar extra aandacht te geven.

Geef haar een warme en lange knuffel en een dikke kus!

 
Maar hoe is Moederdag eigenlijk ontstaan?

En wordt het over de hele wereld op dezelfde manier gevierd?

Moederdag zwangere vrouw met dochter naast zich
De oorsprong van Moederdag

Op deze dag vieren we massaal dat moeders het grootste wonder op aarde hebben verricht: het geven van een leven aan een baby. Maar ook wordt de invloed die moeders hebben op de samenleving en op de opgroeiende kinderen gevierd. Een soort bedankje dus.

Moederdag, zoals we het vandaag de dag kennen, vindt haar oorsprong in de oude Griekse en Romeinse beschavingen. Deze oude culturen vereerden moedergodinnen tijdens festivals, de Matronalia, die haar vruchtbaarheid, moederschap en liefde symboliseerden. 

De huidige versie van Moederdag werd aan het begin van de 20e eeuw in de VS geïntroduceerd door Anna Jarvis. Zij wilde haar moeder in het zonnetje zetten vanwege haar inzet voor 'een dag van waardering' voor het werk van vrouwen voor de samenleving. Anna's moeder overleed en daarom stelde ze een dag in om alle moeders te eren.

Vanaf dat moment verspreidde dit nieuwtje zich snel over de VS. Het werd een officieel erkende dag. Sindsdien is Moederdag uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen.

Wanneer wordt Moederdag gevierd in andere landen? 
Moederdag foto van de aarde

Moederdag wordt over de hele wereld gevierd, maar de data en manier waarop er wordt gevierd variëren van land tot land.

In veel landen, waaronder Nederland, Duitsland, België, Denemarken, Italië, Suriname en Turkije wordt het gevierd op de tweede zondag van mei. Het is een dag waarop kinderen hun moeders verwennen met bloemen, (zelf geknutselde) cadeautjes, ontbijt op bed en lieve gebaren. 


In Frankrijk, Zweden, Marokko, Tunesië en Algerije viert men deze dag voor moeders op de
laatste zondag in mei.


In het Verenigd Koninkrijk wordt Moederdag gevierd op de vierde zondag van de vastentijd. Dit betekent dat dit meestal overeenkomt met eind maart of begin april. In het VK is het gebruikelijk om je moeder te trakteren op een
speciale lunch of diner, bloemen en kaarten.

Moederdag mooi gedekte tafel met bloemen en theekopjesIn andere delen van de wereld, zoals in het Midden-Oosten en delen van Azië, wordt deze speciale dag vaak gevierd op 21 maart, de eerste dag van de lente. In deze culturen ligt de nadruk vooral op
familiebijeenkomsten waar speciale gerechten worden bereid en gegeten en het uitwisselen van geschenken.

Het commerciële aspect van Moederdag

Hoewel Moederdag begon als een eenvoudige viering van moederliefde, is deze dag, net als vele andere, steeds commerciëler geworden.

In plaats van een dag waarop kinderen hun moeder verwennen met knutselwerkjes en aandacht is het steeds meer een dag geworden waar flink uitgepakt moet worden met (grote) cadeaus.

Moederdag zelfgeknutseld hart van strijkkralen


Ook worden cadeaus niet meer alleen door de kinderen gegeven, maar ook door partners. Bedrijven spelen in op deze ontwikkeling en bieden een scala aan luxe producten aan.

De commerciële kant van Moeder- en ook Vaderdag krijgt regelmatig kritiek, omdat het de oorspronkelijke betekenis van deze speciale dag lijkt te overschaduwen en het mensen onder druk zet om (meer) geld uit te geven.

LAYZIN staat stil bij de oorspronkelijke betekenis van Moederdag


Bij LAYZIN staan we graag stil bij de oorspronkelijke betekenis van deze dag. Want hoewel het gemakkelijk is om toch verleid te worden door de commercie, zijn er tal van unieke manieren om Moederdag te vieren en stil te staan bij de ware betekenis van de dag.
Zonder dat het vieren van Moederdag je veel geld gaat kosten. Hieronder geven je tips:

 

Moederdag handgeschreven brief met witte bloemen

 

 1. Schrijf eens een persoonlijke brief of gedicht: Neem de tijd om een ​​persoonlijke kaart of brief of gedicht te schrijven waarin je je moeder vertelt hoeveel ze voor je betekent. Het hoeft niet perfect te zijn, maar het zal zeker gewaardeerd worden. Denk maar aan al die knutselwerkjes uit je kindertijd!

 2. Samen tijd doorbrengen: geef je moeder de meest waardevolle gift, namelijk die van tijd. Plan een speciale activiteit samen, zoals een wandeling in de natuur, bezoek een mooie pluktuin en sluit af met een drankje. Doe een (kook)workshop of gewoon een gezellige middag kletsen.

  Moederdag rugaanzicht van twee mensen op bankje bij het water

 3. Plan een ‘bijzonder moment’ in plaats van een ‘tastbaar iets’.
  Knuffel je moeder minstens 20 seconden, dan worden er gelukshormonen aangemaakt.
  Ga ergens aan het water zitten met een kopje koffie en iets lekkers.

 4. Help anderen: Sta stil bij moeders die het minder goed hebben en overweeg om een donatie te doen aan een goed doel dat zich inzet voor moeders en kinderen in nood. Het is een mooie manier om liefde en dankbaarheid te verspreiden.

 5. Ga eens met je moeder door een oude fotoboek bladeren of oude video-opnames bekijken. Laat haar jou vertellen over haar jeugd. Dat zijn vaak erg leuke verhalen. En misschien herken je jezelf wel in de gebeurtenissen die zij heeft meegemaakt. 

Wacht niet, want morgen kan zomaar anders zijn!

Kortom, Team LAYZIN vindt dat Moederdag meer is dan alleen een dag om cadeaus te geven. 

Moederdag blocnote pen en bloemen

Wij zien MOEDERDAG als een gelegenheid om de onvoorwaardelijke liefde van moeders over de hele wereld te erkennen en te vieren.

Of je nu een persoonlijke brief schrijft, samen tijd doorbrengt of een bijzondere ervaring deelt, het belangrijkste is om je moeder te laten zien hoeveel ze voor je betekent.

Dus laten we deze Moederdag gebruiken als een kans om onze moeders te eren, te koesteren en te waarderen, niet alleen op deze dag, maar elke dag van het jaar.

Wat vinden jullie van Moederdag?
Laat jij je moeder weten dat je aan haar denkt met een kaartje, een cadeautje, een bloemetje of ga je gezellig bij haar op bezoek met iets lekkers bij de koffie/thee?

 

 

← Vorige post Volgende post →

Laat een comment achter

News

RSS
Verisol Collageen

Minder rimpels met VERISOL® Collageen Peptiden

Waarom zou je VERISOL® collageen moeten innemen in plaats van een gewoon collageen poeder? Daar zijn een aantal hele goede redenen voor. Een wetenschappelijk onderzoek heeft...

Lees meer
Omarm je rimpels

Omarm je natuurlijke schoonheid: Rimpels na 50

Voor veel vrouwen is het bereiken van de 50-jarige leeftijd een mijlpaal. Het is een tijd waarin we terugkijken op ons leven, onze successen en...

Lees meer