De huid en hormonen

De invloed van vrouwelijke hormonen op de huid

Een reis van hormonen door de puberteit, zwangerschap en menopauze

In het leven van elke vrouw spelen hormonen een cruciale rol, en de schommelingen kunnen verschillende fases markeren, elk met unieke uitdagingen.
De puberteit, zwangerschap en menopauze zijn drie van deze cruciale levensfasen waarin hormonen een centrale rol spelen.

Deze veranderingen hebben impact op lichaam en geest, in hoe je je voelt en hoe je eruitziet. Omdat hoe je eruit ziet een bijdrage kan leveren aan hoe je je voelt gaan we in dit artikel dieper in op de impact van hormoonveranderingen op huidveroudering en haaruitval, en bieden we waardevolle tips om deze effecten te verzachten.

 

Puberteit: de ontdekkingsreis van hormonen

 

De start van puberteit markeert ook het begin van een hormonale revolutie in het lichaam van een meisje. De hormonen Oestrogeen en progesteron nemen toe, wat leidt tot verschillende veranderingen, waaronder menstruatie, groei van de borsten en haargroei op nieuwe plaatsen. Echter, deze hormonale schommelingen kunnen ook de huid en haren beïnvloeden.

 

Huidveroudering en haaruitval in de puberteit:

  • Verhoogde talgproductie kan leiden tot acne en een vettige huid.
  • Haaruitval is meestal niet significant, maar veranderingen in textuur kunnen voorkomen. Vaak wordt het haar sneller vet.

 

Vooral het krijgen van puistjes kan een bron van onzekerheid en frustratie zijn in deze turbulente periode. Je kan niet elk puistje voorkomen, maar er zijn wel een paar stappen die elke tiener kan volgen om met een zo mooi mogelijke huid de deur uit te gaan.

Pubermeisje met lang blond haar

 

Tips voor de puberteit:

  • Een goede huidverzorgingsroutine is essentieel. Gebruik milde reinigers en hydraterende producten.
  • Collageenrijke voeding kan de huidelasticiteit ondersteunen.
  • Vermijd overmatig wassen van het haar en gebruik milde haarproducten.
  • Vermijd make-up die de poriën verstopt, hierdoor krijg je juist meer puistjes.

Zwangerschap: de bloei van moederschap

 

Tijdens de zwangerschap ondergaat het vrouwelijk lichaam ingrijpende veranderingen van de hormonen om de groei van de baby te ondersteunen. Oestrogeen en progesteron pieken, wat verschillende effecten heeft op de huid en het haar. 

Ook heeft de huid van met name de buik tijdens de zwangerschap natuurlijk heel wat te verduren door de groei van de baby.

 

Huidveroudering en haaruitval tijdens de zwangerschap:

  • De zogenaamde "zwangerschapsgloed" kan optreden door verhoogde bloedstroom en vochtretentie. De huid krijgt hierdoor een mooie gloed waardoor je er jonger uitziet.
  • Sommige vrouwen ervaren dikker haar als gevolg van een verlengde groeifase in de haarcyclus. 
  • Na de zwangerschap hebben veel vrouwen last van meer haarverlies.
  • De huid kan gevoeliger op zonlicht reageren, waardoor hyperpigmentatie ontstaat, het zogenaamde zwangerschapsmasker.
Zwangere vrouw in veld houdt haar buik vast

 

Tips voor de zwangerschap:

  • Hydrateer de huid regelmatig om de gloed te behouden.
  • Gebruik een SPF als je naar buiten gaat om hyperpigmentatie te voorkomen.
  • Goede voedingsmiddelen na de zwangerschap kunnen haarverlies verminderen.
  • Verminder stress
  • Overleg met je arts voordat je nieuwe producten zoals collageen gebruikt. Hoewel collageen van nature zich al in je lichaam bevindt, raden we aan om dit supplement in overleg te gebruiken. 

Menopauze: de overgang naar een nieuwe levensfase

 

De menopauze markeert het einde van de menstruatiecyclus en brengt een daling van de hormonen oestrogeen en progesteron met zich mee. De afname van deze hormonen heeft een grote invloed op de huid en het haar.

 

Huidveroudering en haaruitval tijdens de menopauze:

  • Verminderde collageenproductie leidt  tot verlies van huidelasticiteit met als gevolg een verslapte huid en meer rimpels in gezicht en hals.
  • Haaruitval en dunner wordend haar worden vaak ervaren.
  • Door de hormoonveranderingen is de kans op het ontstaan van melasma, ofwel hyperpigmentatie, groter. Hierbij ontstaan er donkere vlekjes op de huid.  
Lachende vrouw met grijs haar en capuchon op

 

Tips voor de menopauze:

  • Gebruik huidverzorgingsproducten met retinoïden (zoals het anti-aging serum LAYZIN SERUM 02 met Granactive Retinoid) om de huidtextuur te verbeteren.
  • Gebruik altijd een crème met een SPF om hyperpigmentatie te voorkomen.
  • Collageensupplementen kunnen de huidelasticiteit ondersteunen. Gebruik altijd een collageen complex met Hyalruronzuur en Vitamine C (LAYZIN collageen Complex bevat een hoge dosis puur collageen).
  • Overweeg microneedling sets voor het stimuleren van de collageenproductie.
  • Verminder stress door bijvoorbeeld te mediteren of aan yoga te doen. Stress heeft een negatief effect op de conditie van de huid.

 

LAYZIN en jij


LAYZIN biedt een breed scala aan producten die kunnen helpen bij het krijgen en behouden van een gezonde huid en je haren veroorzaakt door de veranderingen van de hormonen tijdens de verschillende levensfasen van een vrouw.

Vanaf de leeftijd van 25 jaar kan het Collageen Complex een waardevolle aanvulling zijn om de collageenproductie te ondersteunen. Deze neemt namelijk vanaf deze leeftijd al geleidelijk af. Door collageen van binnenuit aan te vullen behoudt de huid langer haar stevigheid en elasticiteit.  

 

De LAYZIN serums zijn gericht op specifieke behoeften van de huid. Zij kunnen helpen de huidconditie te verbeteren en verminderen tekenen van veroudering.

Met de microneedling sets is het mogelijk om professionele microneedling behandelingen thuis uit te voeren. Met deze behandeling stimuleer je op een natuurlijke en effectieve manier de natuurlijke collageenproductie stimuleren. Hierdoor wordt de huid steviger en gladder. 

 

Kortom, hoe jij deze fases in jouw leven ook ervaart, LAYZIN heeft alle producten in huis die ervoor zorgen dat jouw huid er altijd op haar best uitziet. 

← Vorige post Volgende post →

  • Your product design is great!

Laat een comment achter

News

RSS
vegan collageen bestaat niet. collageen is altijd dierlijk

Waarom Vegan Collageen niet bestaat

Vegan collageen bestaat niet. Collageen is altijd dierlijk. Er bestaan diverse types collageen. Voor huid en haar heb je collageen type 1 en type 3...

Lees meer
microneedling tegen rimpels verschil tussen microneedling en dermarollen Layzin skinDe magie van microneedling tegen rimpels: échte huidverjonging

De magie van microneedling tegen rimpels: échte huidverjonging

De Anti-Aging Microneedling Set van LAYZIN is een ware gamechanger in de wereld van effectieve huidverbetering. Deze set is bedoeld om thuis aan de slag...

Lees meer